Streams
Radiomeddelanden
Rainbow Six: Vegas (PC)
Inlägg skrivet av PinkElephant den 2006-12-18 19:17
Senaste spelet till Rainbow Six serien heter kort och gott Vegas. Alla banor utspelar sig också i Las Vegas förutom den första banan (av tio) som utspelar sig vid den mexikanska gränsen. Första banan fungerar som en träningsbana där man får reda på grunderna i spelet, även om man i slutet av första banan slängs in i handlingen. Och där är väl just i grunderna som Vegas skiljer sig åt från tidigare Rainbow Six spel, Vegas är nämligen mycket mer actioninriktade än vad de tidigare spelen har varit.



Visserligen försökte Lockdown (spel nummer 4 i serien, Vegas är nummer 5) göra detta men det spelet misslyckades rätt fint och var inte mycket att hänga i julgranen. På grund av att Lockdown var en besvikelse så hade jag inga större förhoppningar om att Vegas skulle vara något att ha. De har ju trots allt tagit bort några av de delar som gjorde Rainbow Six till en trevlig spelserie, borttaget är nämligen planerings delen där man förr fick reda information om vad som hänt, antalet terrorister, om de hade gisslan och lite annat smått & gott. Efter det fick man möjligheten att planera sitt uppdrag genom att titta på ritningarna och sen rita ut hur man ville att sina olika team skulle gå till väga för att neutralisera terroristerna, ville man inte det kunde man helt enkelt bara använda en redan färdig plan.

Den delen av Rainbow Six är alltså helt borttagen och istället släpps man rakt in i hetluften. Eller från hetluften, i Las Vegas transporteras man nämligen via helikopter mellan de olika kasinona som av någon anledning blivit attackerade av terrorister. Det är också i helikoptern som briefingen sker. Efter att du och ditt team, som den här gången enbart består av dig själv och två till, fått den lilla information man får så släpps man av från helikoptern och terroristjakten kan starta. Jakten på de fjantigt många terroristerna, antar att de är så många eftersom man inte skulle ha något att skjuta på annars.

I Rainbow Six har målet alltid varit att så snabbt som möjligt neutralisera terroisterna och befria gisslan utan att den skadas, till skillnad från till exempel SWAT-serien (där man helst ska rädda så många liv som möjligt, även gisslantagarnas) så skjuter helst Rainbow Six först och frågar sen. Här är det ingen skillnad från de tidigare spelen, även fast man inte längre har möjligheten att sätta handbojor på terroristerna som man hade i Raven Shield.

Att ge order till sin två teamkamrater är rätt smidigt, allt man behöver gör är att titta på den plats man vill att de ska gå till och sen trycka på space. Vill man till exempel att de ska ställa upp vid en dörr så siktar man bara på dörren, de springer dit och väntar på nästa order. Inga svårigheter där alltså, man kan även sätta sitt team i ’Assault’- eller ’Infiltrate’ -läge. När satta på assault så skjuter de på allt de ser och använder lite mer våldsamma metoder när de ska öppna dörrar, som till exempel att spränga upp dörren och kasta in en granat. Medan när de är satta i Infiltrate inte spränger upp några dörrar och heller inte kastar några farliga granater. Istället öppnar de bara dörren och slänger in en flashbang eller någon liknande ”snäll” granat. I Infiltrate skjuter de bara om de blir beskjutna av fienden, vilket gör att man kan smyga lite.



Men det är singleplayer det, och det duger. Inte alls lika skoj som i Raven Shield, mesta dels eftersom hela spelet utspelar sig Las Vegas och för att banorna är väldigt linjära. I multiplayer däremot, och speciellt i co-op, är Vegas riktigt skoj. Man har två alternativ när man vill spela co-op, antingen spelar man igenom hela singleplayer kampanjen eller så spelar man Terrorist Hunt, där det helt enkelt går ut på att skjuta alla terrorister på den bana man valt. Finns även ett antal lägen där man spelar spelare mot spelare, men de har jag inte provat så mycket då jag roat mig med att spela co-op.

En annan grej som är ny med Vegas är att man inte längre kan lean’a runt hörn, utan istället för att göra det så använder man musknapp två för att pressa sig upp mot närmaste vägg/bil/skydd. Därifrån går kameran från förstaperson till tredjeperson och man ser sin gubbe sitta bakom skyddet samtidigt som man ser vad som händer på andra sidan skyddet. Därefter trycker man bara åt det håll man vill gå ut och gubben din kikar fram runt hörnet, då får man fram siktet och man kan skjuta samtidigt som man sitter hyfsat skyddad. Visserligen kan man använd sig av så kallad ’blindfire’, som kort o gott innebär att man slänger fram vapnet utan att sticka fram huvudet och skjuter i blindo. Oftast träffar man inget när man gör så men det ser häftigt ut och har man tur slutar fienden skjuta en stund så ens kamrater kan avancera något. Kanske låter dumt att slänga in tredjeperson i ett fps men jag tycker det fungerar riktigt bra, även om det vore trevligt att kunna lean’a också.

Är rätt mysigt att sitta bakom en bil samtidgt som du har en MG och fem skurkar till framför dig som bara skjuter på bilen, reser du dig upp så är du så gott som död. Det man kan göra är antagligen att använda sig av ’blindfire’ eller helt enkelt vänta tills de laddar om och sen sticka upp huvudet och försöka skjuta så många man hinner innan de laddat om. Eller så sitter man kvar bakom sitt skydd och kastar granater med knappen Q.

Tangenten Q, som man i de flesta andra spel använder för att lean’a, används i Vegas till att kasta granater. Vilket känns en smula ovant i början då man kommer fram till ett hörn och ska sätta sig för att kolla vad som finns runt hörnet, och istället för att trycka på höger musknapp använder man av ren vana Q. Så helt plötsligt ligger den en granat framför fötterna på en, och i co-op (de som jag spelat med) har alla gjort samma misstag. Lite lustigt sätt att misslyckas med uppdraget, speciellt när man inte har långt kvar och måste spela om allt från början.

Det finns ytterligare en grej som är lite ny för Rainbow Six och det är nämligen att när man blir träffad så börjar det svartna för en. I tidigare spel har man kanske blivit träffad i benet och sedan blivit halt, eller träffad i armen och fått sämre sikte. I Vegas däremot så blir skärmen allt svartare ju fler träffar du tar (om de inte tar i huvudet förstås, då dör man med en gång), så ju fler träffar du tar innan du dör ju mörkare och svårare blir det att se något. Läste att det var för att simulera att man fått en liten chock av att blivit träffad i skyddsvästen, om det stämmer eller inte vet jag ej. För att bli av med det mörka gör man bäst i att försöka göra sig så liten som möjligt bakom sitt skydd och hoppas på att man inte får någon mer träff eller att fienden springer fram.



Så…
För att sammanfatta på något sätt så gillar jag Vegas, mesta dels för att det är intensivt och man får någon slags närvarokänslan när man sitter bakom en bil och inte kan ta sig någonstans eftersom alla försöker skjuta på en. Men det är fortfarande mer ett actionspel än det taktiska fps som Rainbow Six varit tidigare. Vilket är lite synd då Raven Shield var riktigt bra. Det som saknas är banor som inte är lika linjära, fler miljöer och så vore det ju riktigt trevligt att få tillbaka planerings delen från de tidigare spelen. Egentligen tycker jag att de borde ha fixat en helt ny spelserie till Vegas då det inte riktigt känns som ett Rainbow Six spel, men nu har de valt att köra på Rainbow Six så då är det inte mycket man kan göra åt det.

Raven Shield är fortfarande det bästa R6 spelet, men Vegas är bra mycket bättre än besvikelsen Lockdown. Speciellt i co-op när man spelar igenom singleplayer kampanjen, även fast banorna är lite linjära och man måste åka helikopter varje gång man startar uppdraget. Sen så kan man även klaga lite på läget Terrorist Hunt där terroristerna spawnar när man kommer tillräckligt nära, vilket kanske säger sig själv inte är så skoj. En annan grej som är lite synd är att de flesta uppdragen går ut på att döda terroristerna, några få har gisslan med i bilden. Och de uppdrag som har gisslan med i leken känns lite halv b, jag har inte misslyckats ett enda av gisslan uppdragen på grund av att gisslan avrättades (varken i singleplayer eller i multiplayer).

Och sist vill jag avsluta med det jag redan skrivit några gånger, eller i alla fall försökt få fram;
Rainbow Six: Vegas är ett roligt/bra spel, men det är tyvärr inte ett Rainbow Six spel.
Kommentarer
Det finns inga kommentarer.
Skriv en kommentar
Du måste logga in för att skriva en kommentar.
Logga in
Användarnamn
Lösenord


Inte registrerad användare?
Klicka här för att registrera dig.

Förlorat lösenordet?
Begär ett nytt här.
Servers